HLADOVÁ PO BOŽÍM SLOVĚ

"Netrapte se, protože radost z Hospodina bude vaší silou." (Nehemiáš 8:10) V době, kdy tato slova byla vyhlášena, se Izraelité zrovna vrátili z babylonského zajetí. Pod vedením Ezdráše a Nehemiáše lidé znovu vystavěli zbořené hradby Jeruzaléma. Nyní upřeli svůj zrak na opětovné založení chrámu a obnovu národa.
Nehemiáš svolal speciální shromáždění ve Vodní bráně Jeruzaléma uprostřed obnovených hradeb (Nehemiáš 8:1). Nejprve bylo kázáno Boží slovo. Mezi lidem vyvstal hlad po Božím slově a nebylo je třeba nabádat, aby naslouchali. Byli plně připraveni poddat se autoritě Slova, chtěli jím být vedeni a chtěli žít v souladu s pravdou v Něm obsaženou.
Je s podivem,  že Ezdráš kázal zástupu po dobu pěti až šesti hodin. Jaká neuvěřitelná scéna. Věřím, že by bylo velmi těžké najít takový případ v moderní církvi. Vskutku, opravdová obnova se nikdy nebude konat bez tohoto stravujícího hladu po Božím slově. 
Nemylte se, ve Vodní bráně nezaznělo žádné výmluvné kázání. Ezdráš nepřednesl žádné senzační kázání. Spíše kázal rovnou z Písma, celé hodiny četl a pak vykládal význam. A jak lidé naslouchali, rostlo jejich nadšení. 
V tuto chvíli byl Ezdráš natolik přemožen tím, co četl, že se zastavil se slovy "Požehnán buď Hospodin." (8:6) Boží sláva mocně sestoupila a každý pozvedl svoje ruce ve chvále. V pokání a zlomenosti "Poklekali a klaněli se Hospodinu tváří k zemi." (8:6) Pak se postavili, aby zakusili ještě více.
Nikdo je nemanipuloval z kazatelny ani nevydal dramatické svědectví. Dokonce tam nehrála žádná hudba. Ti lidé jednoduše měli uši k naslouchání tomu, co jim chtěl říci Bůh.
Milovaní, já věřím, že Pán dnes touží mluvit ke svému lidu stejným způsobem. Pokud máme záměr vidět stejné probuzení a obnovu, musíme mít hlad i nadšení pro Písmo, které měl Ezdráš!