SMYSL DUCHA SVATÉHO - Nicky Cruz

Primární smysl Ducha svatého je zmocnit Boží lid, aby hledal ztracené duše a přitáhl je ke kříži Ježíše Krista. Stejně jak nás usvědčuje z našich hříchů, tak i nevěřícím ukazuje jejich nepravosti a selhání a to, že jejich život bez Boha je jenom marnost.
Když Ježíš připravoval svoje učedníky na svůj odchod ze země, pověděl jim: “Až přijde Přímluvce, kterého vám pošlu od Otce, Duch pravdy, jenž od Otce vychází, ten o mně vydá svědectví. Také vy vydávejte svědectví, neboť jste se mnou od začátku” (Jan 15:26-27).
Ježíš nám říká, že známe pravdu evangelia, protože nám ji zjevil Boží duch skrze jeho slova. Duch svatý svědčil o Boží milosti a dobrotě. Naše důvěra a naše postavení v Božím království nepřichází z naší vlastní naděje a představivosti, ale od samotného Stvořitele, od jeho jemného hlasu, kterým mluví k naší duši. Tak víme, že Boží láska je skutečná a dokonalá a neochvějná.
Ježíš pokračoval, aby vysvětlil roli Ducha svatého takto: “On přijde a ukáže světu v čem je hřích, spravedlnost a soud: Hřích v tom, že ve mne nevěří” (Jan 16:8-9).
Není naší úlohou usvědčovat lidi z jejich hříchu. Duch svatý sám už to dělá. Nejsme zde proto, abychom soudili lidi za jejich hříchy. Naší úlohou je jednoduše tam pro ně být, říci jim o Ježíši, obejmout je v jejich bolesti a utrpení a přivést je do nádherného Božího království.
Ježíš nepřišel na svět, aby jej soudil, ale aby ho zachránil (Jan 3:17). Neměli bychom mít ten stejný postoj?
Nicky Cruz, mezinárodně známý evangelista a plodný autor, který se obrátil k Ježíši Kristu od života v nenávisti a zločinnosti poté, co potkal v roce 1958 v New Yorku Davida WilkersonaPříběh o jeho dramatickém obrácení poprvé zazněl v knize Davida Wilkersona  Dýka a kříž a pak jej později popsal sám Nicky ve svém bestselleru Utíkej, malý, utíkej.