SCHOVEJTE SVŮJ MEČ

Chcete být Božím mužem či ženou? Pokud ano, budete pít hořký kalich. Budou vás trápit mnohem horší věci, než je fyzická bolest. Mluvím o bolesti, když vám ublíží a odmítnou vás přátelé; o bolesti rodičů, když děti zraní jejich srdce a odcizí se; o bolesti mezi manželem a manželkou, když se mezi nimi postaví zeď.
Ten chaos, který přichází, přinese nepokojné a bezesné noci – musíte však vědět, že Bůh je skutečný, že s ním kráčíte v Jeho Duchu, že milujete Ježíše celým svým srdcem – a že jste přesto nuceni zažít tyto strasti.
Nemůžeme před tím utéct. Nenechme se klamat, abychom si mysleli, že následování Ježíše znamená jen šťastné časy. Písmo říká, že náš přístup k životu by měl být: „Mějte z toho jen radost“ (List Jakubův 1,2). Ale zároveň praví: „Mnoho zla doléhá na spravedlivého“ (Žalm 34,19).
Petr se snažil odehnat soužení vlastní silou. V Getsemane se oháněl mečem a říkal tím Ježíši: „Pane, nemusíš tímto projít. Udržím je od těla a ty můžeš mezitím utéct.“ Mnoho dnešních křesťanů má stejný přístup. Snaží se odehnat trápení a říkají: „Nemusím tomuto čelit. Můj Bůh je dobrý Bůh.“
Věřím, že Hospodin je věrný. Ale Ježíš nám říká, že nemůžeme před naším soužením utéci. Nařídil Petrovi: „Schovej svůj meč. Toto není cesta mého Otce. Žij svým mečem a také jím zemřeš.“ Potom prohlásil: „Což nemám pít kalich, který mi dal Otec?“ (Jan 18,11).
Když věříte Tomu, kdo vám servíruje tento kalich – když vidíte jeho záměr za vším vaším utrpením – potom ho dokážete vypít. Nebojte se, váš Otec ten pohár drží. Nepijete smrt, ale život!