NÉST HOJNĚJŠÍ OVOCE by Gary Wilkerson

Ježíš říká: „Každou mou ratolest, která nese ovoce, čistí, aby nesla hojnější ovoce“ (Jan 15:2).

Jsou očišťováni křesťané nesoucí ovoce? To většina z nás při službě Bohu neočekává. Hluboko ve svém srdci očekáváme, že budeme odměněni. A není to snad správné?

To, co zde Ježíš říká, je v rozporu s naší intuicí i našimi zvyklostmi. Když jsem vyrůstal, bylo těžké získat za jakýkoli úspěch pochvalu. Dnes, jakmile se dítě jen účastní týmového sportu, už dostane trofej. Nemyslete si, že jsem zahořklý starý chlap, který si nevzpomíná, že by kdy něco dostal. Z celého srdce přeji dětem jejich velké povzbuzování od mnohých dnešních rodičů. Naše společnost ale začíná zjišťovat, že rozmazlování má na děti negativní vliv. Učí je totiž nesnášet napomenutí, a jsou-li chválené za vše, co dělají, potom věří, že všechno, co dělají, je správné.

Hodně to popisuje dnešní církev. Jako křesťané si užíváme bezpodmínečnou lásku, nesneseme však, když nás někdo koriguje. Ježíš říká ve svém podobenství o vinné révě, že náš Otec chce, abychom poznali hlubší lásku, než je rozmazlování. Náš milující Bůh říká: „Ano, neseš dobré ovoce a mně tím děláš radost. Chci ale zvětšit tvou radost z bohatého života. A to uskutečním tvým dalším čištěním,“ a jeho slovo platí.

„Čistí, aby nesla hojnější ovoce.“ Většina z nás nechápe, o co tady jde. Moje žena a já jsme to pochopili loni, když zahradník nožem čistil naše stromy a keře. Vrátili jsme se z výletu a zjistili jsme, že je na naší zahradě všechno , co bývalo zelené, pečlivě ořezáno. Naše krásná zahrada vypadala jako nehostinná krajina na liduprázdné planetě. Chtěli jsme tomu chlapovi dát výpověď!

Přišlo však letošní jaro a každá rostlina kvetla více než předtím. Každá rychleji a lépe rostla. A to, co bylo kdysi ošklivé, bylo nyní čisté a krásné, s květy a plody. S Božími očistnými zásahy v našich životech je to stejné. Není to pro nás lehké – ve skutečnosti je to bolestivé. Očišťování samo o sobě není krásné – přináší však slavnější ovoce, které by se jinak neurodilo.