SEMÍNKA ODPUŠTĚNÍ by Nicky Cruz

Přál bych si, abyste zažili takový zázrak, jaký prožila má rodina. Toužím po tom, abyste viděli ten rozdíl mezi tím, jak žijeme teď, a jak jsme žili v době mého mládí. Dnes své bratry a sestru velmi miluji. Není nic, co dělám radši, než smát se, povídat si a plakat se svou rodinou.

Nejvzácnější jsou ty chvíle, kdy se vracím zpátky do Portorika. Když přijdu domů, nejsem už ten Nicky Cruz – evangelista a řečník; jsem prostě bratr. Jsem prostě jedním z rodiny – a miluji to. I když jsou dva mí bratři pastory v církvích v Portoriku, nikdy mě ani nepožádali, abych promluvil v jejich sborech. Vědí, že když přijedu domů, přicházím si odpočinout.

Mám tolik vzpomínek na to, jak jsem zůstal s rodinou do noci vzhůru; jedli jsme, smáli se a žertovali, modlili se i plakali společně. Někdy jsme nešli spát až do jedné hodiny ráno a vyprávěli si. Vyměňovali si vtipy. Sdíleli společně radost. Je to jako jeden velký svátek!

Ale vždycky to takto nebývalo. Vždycky jsme nebyli tak milující, bezstarostní a šťastní. Když přišel Ježíš do našich životů, přinesl s sebou explozi lásky! Otevřel dveře milosti a odpuštění. V minulosti naší rodiny je hodně bolesti, ale nikdo z nás necítí zášť. Nikdo není plný rozhořčení. Nemáme mezi sebou nic než lásku. Netrávíme čas litováním; prostě se radujeme v Ježíši, kterého dnes známe a který nám jednou dá vše.

Láme mi srdce, když vidím rodiny, které se stále drží minulosti. Bratry a sestry, kteří zůstávají plni hořkosti a roztrpčení z dob, které jsou už dávno pryč. Manžele a manželky, kteří byli zraněni slovy či skutky a nechali bolest, aby zhnisala, rostla a rozežírala je jako rakovina.

Ježíš může pro lidské srdce udělat to, co nikdo jiný. Může přinést změnu, kterou si nedokážeme ani představit. Když vstoupí do našeho srdce, udělá více, než že nám odpustí – zanechá za sebou také semínka odpuštění. Nadpřirozená semínka, která vymažou nejen hřích, ale také bolest, kterou hřích přinesl.

Nikdy nebudu moct Ježíši dostatečně poděkovat za to, co udělal pro mou rodinu. Za odpuštění a milost a spásu, které přinesl. Za to, že nás dal dohromady. A to samé může udělat pro každého.

__________

Nicky Cruz, mezinárodně známý evangelista a plodný autor, který se obrátil k Ježíši Kristu od života v nenávisti a zločinnosti poté, co potkal v roce 1958 v New Yorku Davida Wilkersona. Příběh o jeho dramatickém obrácení poprvé zazněl v knize Davida Wilkersona Dýka a kříž a pak jej později popsal sám Nicky ve svém bestselleru Utíkej, malý, utíkej.